torsdag 13 oktober 2011

Ulf Lundell med ny roman

Även om det verkar som att Ulf Lundells musikaliska karriär är över, så fortsätter han förgylla den svenska kulturlivet med sin litteratur.

Till viss del verkar han inte ha kommit långt efter Jack. Hans romaner går gärna i samma spår, men de år han lägger bakom sig från sin debutroman, gör att Jack utvecklas och kommit en bra bit på vägen genom livet. I Friheten möter läsaren Tom Wasser, en Jack som blivit äldre, som fått nya utmaningar och livssituationer att ta sig igenom. Likaså ses Jack skymta förbi i många av Lundells romaner, som i Sömnen, Saknaden och En varg söker sin flock. Och egentligen så spelar det väl ingen större roll. Lundell har liksom Jack utvecklats som litterär författare, precis som han även har gjort som låtförfattare. Han har växt, han har blivit äldre, han har kommit i nya livssituationer. Och den ständiga jakten på någonting nytt, på lyckan, på kärleken, består, men i nya proportioner. En vacker dag kanske han når sitt mål. Kanske i Allt i rörelse, även om titeln inte talar för att målet är nåt. Än vet jag inte, men det är en läsning jag ser fram emot.

Och kanske är det tur det. För Jack kommer alltid stå som Lundells stora litterära verk, den roman som än i dag bör läsas av alla och envar, oavsett om man var med på 70-talet eller inte. För oss som föddes först då blir den på ett sätt en historisk beskrivning över ett ungdoms-Sverige som inte längre finns, fast det ändå gör det på sätt och vis. Jakten efter frihet, lycka och mål förblir, och drömmen att kunna göra som Jack, att ha hans livsvilja, den finns alltid kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar