torsdag 22 december 2011

Två nötcreme och en moviebox

Så här i juletider brukar böcker vara en klassisk julklapp, men i vanlig ordning så kan det vara väldigt svårt att bestämma vilken bok man vill köpa till en specifik person. Och alla dessa listor över "bra böcker att ge bort" brukar inte hjälpa speciellt mycket. Smaken kring litteratur är ytterst individuell och någon bokrecensents listor över bra böcker hjälper inte alltid till där. Plus att många böcker faller bort, på grund av att de inte alltid ses som "god litteratur" av den som rekommenderar böckerna. Och som bokrecensent kan man väl inte rekommendera mindre bra litteratur?

Kåserier däremot brukar vara väldigt passande i många fall, och lite av helgardering om man inte vet exakt vad personen i fråga vill ha. Och till en 70-talist som jag så passar Fredrik&Filips Två nötcreme och en moviebox ypperligt. Som de själva skriver i underrubriken: "hisnande generaliseringar om vår uppväxt i DDR-Sverige". Den är riktigt underhållande och framför allt så rekommenderar jag ljudboken, då det är de båda författarna själva som läser den.

Och det är många generaliseringar de gör, visst, men det är med glimten i ögat. Men framför allt görs jämförelser mellan 70-talisternas barndom med dagens. Plus alla dessa nostalgiska nedslag i barndomen, om movieboxar som inte finns längre, om den tiden då man cyklade hem till sina vänner och frågade om de ville leka, man sms:ade inte eller chattade innan. Det var den fysiska kontakten som gällde.

Det är med mycket värme denna kåserisamling har kommit till, den saken är klar. Generaliseringar i ett Sverige som inte finns längre och som man till stor del saknar idag.

Och på tal om jul och nötcreme så vill jag även slå ett slag för medmänskligheten så här i slutändan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar