söndag 19 oktober 2014

Ett inlägg i skoldebatten?

Ingen har väl missat allt liv som varit på senare tid, och då framför allt inför valet, angående den svenska skolan. Björklund tjatade om betyg i uppförande i sin kunskapskola (sic!) och sen grälade sossarna och mp om vem som skulle bli utbildningsminister. Någonstans så här efter valet övergick intresset i irritation till totalt ointresse.

Så jag bestämde mig för att läsa en bok istället. Det är ju trots allt den bästa medicinen mot allt!

Den elaka vikarien är en bilderbok av Anders Fager och Daniel Thollin - illustrationer är gjorda av den sistnämnda. Boken i fråga ingår i Bonnier Carlsens bokserie Lätt och läskigt. Okej, nu är jag ju - för att vara snäll - några år äldre än Bonnier Carlsens målgrupp för denna bokserie, men trots detta måste jag säga att jag verkligen uppskattar denna bok. Den är, precis som namnet på bokserien antyder, både lättläst och lite småläskig, kanske snarast myspysläskig. Allt utspelande i en verklighet som den riktiga målgruppen väl känner till: i skolan.

Magistern skär sönder fingret på en konservburk på morgonen och måste därför sjukskriva sig. rektorn ringer in en vikarie, och läskigare sådan är nog svår att hitta. En efter en faller barnen offer för den elaka vikarien, värdigt en klassisk splatterfilm från 80-talet. Allt skrivet på rim.

En idé slår mig: Varför inte testa någonting nytt? Borde inte Anders Fager och Daniel Thollin ta över ansvaret för den svenska skolan? De vet absolut hur man som lärare får eleverna att sitta snällt i bänkarna. Hotet om den elaka vikarien och de färgglada och beskrivande bilderna lär ju få vilket barn som helst att göra sina läxor. Och äta upp spenaten. 

Delar av berättelsen i illustrationerna. Illustrationerna blir på intet sätt bärande för berättelsen, de ger däremot en extra nivå. Här särskiljs svart från vitt mycket distinkt, och ingen lär missa vem som är god och vem som är ond. Det är i illustrationerna vi får reda på att den elaka vikarien har självklart telefonnumret 666-66-6 (en personlig favorit) och Bellmans Fjäriln vingad syns på Haga blir tvärslaktad utmed fotlederna tillsammans med barnen. (okej, en annan favorit, trots min stora kärlek till den älskade Bellman).

Illustration: Daniel Thollin
Just vad gäller illustrationerna är helt klart den kärleksfulla blicken mellan rektorn och vikarien bäst. Om det är nån som vet exakt vad han skickar in till eleverna, så är det den rektorn.

Och nej, jag hittade inte heller några stavfel i boken, ett gottbetyg till Fager och Thollin som utbildningsministrar. Dock känner jag mig lite smått skeptisk till obligatorisk skolgång numera... Däremot så vet jag att jag kommer läsa denna bok för min son när han blir äldre! Här ska skolas in på skräckens underbara värld så fort det går!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar