torsdag 19 mars 2015

Från början, genom helvetet till slutet

Spoilervarning för Släktet-triologin av Guillermo del Toro och Chuck Hogan, tillika TV-serien "The Strain"

Jag har tidigare skrivit om min förtjusning över nya vampyrromaner som inte handlar om de snälla och romantiskt lagda vampyrerna, utan har de onda i fokus. Att vi får dras med mer romantiska och framför allt sexiga vampyrer är ju Anne Rices fel, och i ärlighetens namn, här ska vi inte låta någon skugga falla över Vampire Chronicles, så låt oss släppa det ämnet omedelbart.

För jo då, nu har jag äntligen läst ut Gullermo del Toro och Chuck Hogans Släktet-triologi, vilket inte var en dag för sent, med hänsyn till att TV-serien som grundar sig på denna triologi nu går på TV på fredagarna. Och jo, jag tillhör ju de människorna som gärna vill hinna läsa böckerna innan jag ser adaptionerna. Fråga mig inte varför, det liksom bara är så...


Denna triologi är väldigt intressant ur fler perspektiv än just att den inte handlar om snygga och romantiska vampyrer, utan även att första delen är inledningen av själva katastrofen, den andra under själva katastrofen och den sista delen är post-apokalyptisk. I ärlighetens namn så kan jag inte komma på någon roman eller romanserie som på detta sätt sträcker sig över en apokalyps på detta vis. Vanligtvis så brukar man få läsa om en av delarna; hur hjältarna försöker förhindra katastrofen (exempelvis Dracula av Bram Stoker, om vi ska hålla oss kvar på vampyrtemat), under själva katastrofen (typ där alla mer romantiska vampyrromaner i princip håller sig, sen omd et är en katastrof eller inte när vampyrerna börjar ta plats... tja...) eller som rent post-apokalyptisk (I am Legend av Richard Matheson)

Okej, jag måste erkänna att jag aldrig tänkt på detta innan, att man aldrig får följa hela katastrofen. Läser man en postapokalyptisk roman så är den just postapokalyptisk. Vad som föranlett apokalypsen i fråga får man oftast veta i tillbakablickar.

Men just detta ger så mycket mer. Man får ta del av allt; hopp och förtvivlan då man går från det normala, in i kaoset och slutligen ut i det nya normala. Framför allt så år man mer förståelse för varför det nya normala ser ut som det gör. Här förekommer inget fuskande från författarens håll, inga svarta hål som föranlett vissa fenomen eller strukturer i det nya normala.

Jag gillar det. Jag gillar det verkligen, Jag hoppas få se mer av denna typ av grundliga författande i framtiden. Det fuskas alldeles för mycket och det återfinns alldeles för ofta glapp i historien i dagens romaner Detta däremot. Grundligt och bra.

Sen ska vi inte heller glömma författarnas egna filosoferande över hur dessa vampyrer har uppstått. Många teorier har förespråkats genom åren, men just denna teori är ny. Dock tycker jag den har en liten nackdel. Utan att säga alldeles för mycket på denna punkt, så precis som så många andra teorier så grundar den sig i kristendomen. Börjar bli lite uttjatat, ärligt talat.

Men ändå. Det är en väldigt bra och läsvärd trilogi. Och framför allt skrämmande. Inga romantiska vampyrer här inte. Människan mot vampyren. En kamp på liv och död även efter apokalypsen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar