måndag 5 oktober 2015

Nackdelen med ljudböcker

Jag får ju stå för att det inte precis hör till vanligheten, men ibland händer det: man får en hel bok förstörd genom att det är en genomusel uppläsare som läst in den. För att utnyttja bloggens möjlighet så tänker jag härmed peka finger rakt på Halvblod av Sofie Trinh Johansson.

Uppläsaren har ingen som helst koll på vad hon läser och lägger därmed helt fel känsla i texten. Från och till försöker hon sig på lite inlevelse, framför allt då hon läser upp dialogerna. Gissa hur fel det då blir om man inte har koll på texten... Repliken läses upp med en mjuk och snäll röst, och avslutas med "sa hon irriterat" eller något liknande.

För att inte tala om att hon lägger in andningspauser på helt fel ställen och därmed flyttar på betoningarna. Hittar inte punkterna i texten och försöker sätta in egna. Uttalar orden fel. Och framför allt: flera meningar läser hon om, eftersom hon inte får till dem rätt första försöket. Jag vet inte ens vad man ska säga åt att sådana missar inte har redigerats bort.

Mest irriterad på såna här brister blir jag eftersom ljudboken ändå är någonting som man betalar för, det är en tjänst man köper, och även om man som jag prenumerar på Storytel och därmed får billigare pris per bok än om jag gått till bokhandeln och köpt den, så är det ändå nåt man betalat för. När så här dåliga jobb görs både av uppläsare och redigerare så undrar man ju om förlagen, i detta fall ljudboksförlaget Din röst, överhuvudtaget bryr sig om sina lyssnare, eller om de enbart försöker åka snålskjuts på Twilight Saga och försöka tjäna så mycket pengar som möjligt med så liten insats som möjligt. Hade jag själv gjort ett så kvalitetsmässigt dålig prestation på mitt jobb så är det tveksamt att jag skulle få behålla jobbet. Och i ärlighetens namn, att läsa in en bok kräver ju inte precis en ingenjörsexamen i raketteknik. Man bör ju komma långt med läskunnighet och läsförståelse.

Sen att även boken har alldeles för mycket brister gör ju inte saken bättre, men det är ju ett helt annat blogginlägg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar