fredag 13 juli 2012

Boklådor går ihop

Jag vet ärligt talat inte vad jag tycker om det, det att Akademibokhandeln och Bokia nu ska gå ihop. Spontant så ryser jag i hela kroppen, det ger mindre konkurrens när våra två boklådejättar går ihop till en. Dock så går det ju inte att komma ifrån att i alla fall den sistnämnda av de båda företagen mer har inriktat sig på papper, puzzel, kalendrar och sådana saker än böcker, så en push i rätt riktning skadar ju inte. Och även om utbudet har jag från och till en hel del att säga, så det var till min stora glädje som jag såg att akademibokhandeln i Stockholm nu har öppnat en gigantiskt stor bokhandel. Äntligen en affär där man kan i alla fall kan utgå från att det finns andra böcker att införskaffa än de senaste deckarna. Men det är ju i Stockholm.

Om den här sammanslagningen nu går igenom så hoppas jag innerligt att de mindre, fristående boklådorna gör allt de kan för att överleva och konkurrera med både kvalitet och kvantitet. För den kombinationen är ju inte precis vad Akademibokhandeln och Bokia står för i dagsläget. Det vete gudarna vad de står för, men som sagt, inte vare sig kvantitet och kvalitet.

Men visst, detta kanske får ordentliga, positiva biverkningar. En SF-bokhandel som kanske etablerar sig på fler ställen i landet? Möjlighet för fler specialiserade boklådor och växa fram, och stå för både kvalitet och kvantitet inom sitt område, på samma sätt som SF-bokhandeln gör idag.

För jag kan helt klart förstå att SF-bokhandeln blev utsedd till årets bästa bokhandel och inte Akademibokhandeln eller Bokia. De två har gått ned sig alldeles för mycket, och jag börjar tycka att detta med BOKhandel börjar bli lite av falsk marknadsföring på sina håll.

2 kommentarer:

 1. Tack så mycket för den här informationen! Om inte du berättat hade det nog tagit lång tid innan jag fått veta något.
  Varför har det inte blivit större rabalder om detta kan man fråga sig?
  Och vad ska hända med mångfalden i bokvärlden?

  SvaraRadera
 2. Bra fråga, DN hade endast med det som en liten notis. Men som tur är så ska det hela genom konkurrensverket, så det är ju bara att hålla tummarna.

  Håller med, är också orolig för mångfalden, och frågan är ju om det finns något område där mångfalden är så viktig som inom kulturen.

  SvaraRadera