torsdag 13 december 2012

Lucia-boktips

Eftersom jag har föresatt mig att få ihop en tio-i-topp-boktipslista inför varje högtid under året så måste ju även Lucia få en sådan. Inte för att det är speciellt enkelt att trolla fram litteratur som handlar om just lucia. Men med hjälp av lite kreativitet och lite italienska böcker så ska nog detta gå vägen! Eller okej, det blir en tio-i-fem-lista denna gång:

1. Tomtemaskinen av Sven Nordqvist
Har det någonsin funnits en så söt Lucia som katten Findus med ett ljus på huvudet?

2. Den gudomliga komedin av Dante Aligheri
Ska det vara italienskt så ska det. Och mer italienskt än så här kan det nog inte bli. Och även kopplingen till religionen finns ju med.

3. Decamerone av Giovanni Boccaccio
Bra mycket mer lättläst och underhållande än Aligheri. En klassiker som aldrig blir för tung att läsa. Mer än att boken i sig är något för tung för att hålla uppe för länge...

4. Då i vårt mörka hus av Inger Fridmansson
Jag har precis fått upp ögonen för Fridmansson, och är mycket förtjust. En rysare skriven av henne är jag övertygad om är riktigt bra. På gott och ont finns denna endast som e-bok... Men den som väntar på nåt gott kanske får tag i den i pappersformat till slut?

5. Värmen av Ulf Lundell
Vad behövs inte mer än värme så här i mitten av december och kylan kryper in genom väggarna? Och Ulf Lundell ger oss både det, tårar och en gripande berättelse.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar