torsdag 9 mars 2017

Hot över Östersjön

Det känns nästan lite ironiskt att skriva en recension av den senaste romanen i Tom Clancys serie om Jack Ryan Hot över Östersjön, så här direkt efter president Trumps konstiga uttalanden om vad som händer i Sverige. Att amerikanarna har en lite annan syn på Sverige än vad vi själva har, är tydligt i denna roman. Dock handlar det här enbart om det svenska försvaret - eller snarare brist på det. Indirekt så blir det mer eller mindre en propagandabok för Sverige in i NATO. Ett NATO som självklart styrs av amerikanarna, som - självklart - alltid har rätt. Och därför anser sig ha rätt att köra över de övriga medlemsländerna.

USA:s roll som storebror och fredsmäklare åt hela världen är nästan löjligt tydlig här. I toppmötet i NATO är det, självklart, endast USA:s president som har en nykter, korrekt och verklig syn på den hotande utveckling som Ryssland står för i Östersjområdet. Så när övriga länder slår ned deras förfrågan så kör de ju självklart sitt eget race - för självklart har USA rätt. Och får hjälp av Sverige. Med coola, och galna flygplan. För allt författaren verkar veta om svenskt försvar är att vi i stort sett inte har nåt, men att vi har coola flygplan...
Notera förresten i bilden, att han faktiskt använder sig av den korrekta titeln på flygplanet. Inget JAS här inte :D

Okej, min bitterhet kring USA:s utrikespolitik och syn på sig själva som världspolis bör självklart inte vara det avgörande för en roman. Så bitterheten å sin sida, och nu litteraturen å sin.

Precis som de senaste romanerna är även denna skriven av Mark Greaney, som återigen gör ett riktigt bra jobb med arvet efter Tom Clancy. Det är en spänningsroman av hög kaliber, dock inte riktigt lika spännande som de senaste. Det blir aldrig riktigt en ordentlig sidvändare som man drar igenom på relativt kort tid, sett till tjockleken på romanen. Detta blir ett extra tyvärr i och med att boken är så pass tjock - det går långsamt att läsa och från och till känns slutet lika långt borta som Godot.

Inledningsvis befinner sig Jack Ryan Jr i Europa tillsammans med sin nya kärlek, där de bedriver spaningar kring pengafiffel. Ett till synes lugnt uppdrag slutar med blodvite och det blir dags att fly fältet. Han har lyckas komma ryska pengars flykt ut ur landet på spåret. Samtidigt har det blivit oroligt kring baltstaterna. Ryssland har ökat sin aktivitet i området efter annekteringen av Krim-halvön och det verkar som om habegäret har vunnit i politiken - det har blivit dags att ta tillbaka fler gamla landsdelar.

Både att försöka hindra detta och att hindra flykten av de ryska pengarna hamnar helt plötsligt på Jack Ryan Jr och hans kollegors bord. Och tyvärr, mer spännande än så blir det inte. Dock nära och troligtvis just därför känns det även ytterst realistiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar