måndag 29 april 2019

Sexuellt våld och Twilight

För ett tag sedam satt jag med i en paneldebatt om sexuellt våld inom litteraturen, och föga förvånande så valde vi alla att börja diskussionen med att prata om YA-litteraturen. För alla var vi överens om att det är inom denna form av litteratur som sexuellt våld är som mest problematiskt.

Och självklart så hamnade vi i Twilight ganska så omgående. Och lyckades fastna där. Någonting som faktiskt är väldigt förvånande, med tanke på att denna romansvit innehåller väldigt lite sexuellt våld (och än mindre sex). Visst, två väldigt svartsjuka pojkar, svartsjuka över den sunda gränsen. Men sexuellt våld? För mig är det inte samma sak.

Twilight sågas av en paneldebatt, på grund av dessa två obehagligt svartsjuka pojkar.

I ärlighetens namn, om man skulle såga all form av litteratur där minst en av huvudkaraktärerna är obehagliga eller har andra karaktärsdrag som gör dem svåra att tycka om eller sympatisera med, då kommer inte ens Shakespeare att överleva. (Alltså, Oberon är inte en speciellt trevlig prick, för att inte tala om Hamlets farbror eller pare Macbeth)

Inom ämnet sexuellt våld hos YA går det nog att säga väldigt mycket, både bra och dåligt. Jag är inte emot sexuellt våld inom litteraturen, den kan ha många poänger, allt från att visa på samhälleliga strukturer till att föra historien framåt. Det jag däremot är emot är sexuellt våld som endast är där för att "underhålla", som inte har någon poäng utan mer blir som författarens sexuella fantasier och utsvävningar. Och då framför allt inom YA. Sexuellt våld inom YA bör i mina ögon problematiseras. Inte som i exempelvis Avalons dimmor, där en kvinna blir brutalt våldtagen, blir räddad av en annan man som hon då blir blixtförälskad i (okej, on kanske var förälskad i honom sen tidigare, men det är först nu då han får vara hjälte som hon vågar erkänna det) och har sex med honom. Omgående. Direkt efter den brutala våldtäkten. För att inte tala om det väldigt problematiska faktumet att Marion Zimmer Bradley, författarinnan av bokserien, har blivit anklagad för att ha utsatt sina barn för sexuella övergrepp.

Jag tycker dock det är väldigt tråkigt att diskussioner kring sexuellt våld och YA fastnar i Twilight. Det är trots allt en romanserie som innehåller väldigt lite sexuellt våld. Visst, den har väldigt gammalmodig syn på sex och sxuallitet: det återfinns inte en en enda perosn som inte är heterosexuell i den serien. Någonting som måste ses utifrån kontexten att böckerna är skrivna av en mormon. Och även deras syn på sex och sexualitet måste få ha sitt utrymme inom YA.

Dock är jag inte förvånad över att vi fastnar där. Det är populärt att tycka illa om Twilight, oavsett om man har grund för sin åsikt eller inte. Det är en svartvit värld vi lever i när vi kommer till YA som riktar sig mot tjejer. Jag önskar så innerligt att folk kan lyfta lite på näsan och se om det finns någonting mer matnyttigt att ta itu med. Att dissekera Twilight på amatörnivå är jag skeptisk till att det ger någonting, det fiinns så många fackartiklar och uppsatser på det ämnet redan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar