måndag 26 september 2011

Cafe Sodom


Tänk vilka skumma vägar som verkligheten leder in en på ibland. Jag skulle förbi en sytillbehörsaffär på Söders höjder härom dan efter jobbet. Tyvärr så stänger affären redan klockan 17, så det var bara att låta flexkontot få lida. Dock så kunde man ju ge sig katten på att affären självklart var stängd när man kom dit. Så vad gör man då, om man befinner sig på Söders höjder och är smått irriterad?
Självklart så går man ner från backen från Brännkyrka gata ned till Bellmansgatan. Och nej, det är inte endast namnet på gatan som leder en dit, utan tillika Café Sodom. Ett cafe som verkligen sprudlar av kultur och framförallt litteratur. Även om lokalerna i sig kanske inte är så mycket att skryta med, så är stämningen det. En stämning som byggs upp av de kulturintresserade gästerna och böckerna på väggarna.
Litteraturstämningen är intet för intet. Café Sodom ägs av bokförlaget Vertigo. Detta smått kaxiga bokförlag som vågar så mycket mer än de övriga, etablerade. De som vågar ge ut markis de Sades noveller, som har Historien om O i sitt utbud, de som vågar ge sig på skräck och framför allt sex. Alla dessa romaner som en gång i tiden var bannlysta. Romaner och noveller som idag hör till litteraturhistorien, och som har en helt annan plats i litteraturens hjärta i dag än förr. Även om många av de verk som Vertigo ger ut än i dag fördöms av många människor, av mer hycklande och fasadbyggande människor måntro? ,  så finns det en plats för Vertigo och deras utbud. Och jag hoppas att det förblir så, censurens tid inom litteraturen är förhoppningsvis helt förbi, i alla fall här i Sverige och i västvärlden.
Så idag; en kopp kaffe för litteraturens fortlevande, även om den inte är mainstream!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar