torsdag 15 juni 2017

En belägrad förort. En försvunnen kvinna. En tidsfrist

Heroine, fjärde boken i Mons Kallentofts och Markus Luttemans kriminalsvit Herkulesserien är som att läsa en hel säsong av TV-serien "24" (Den gamla versionen, alltså, med Jack Bauer. Inte den nya konstiga. Den varade ju inte ens i 24 timmar. #Mycketbesviken24fan #GeossJackBauerellerläggned).
Inte nog med att man slukar kapitel för kapitel i samma rasande hastighet som man gör med TV-avsnitten (med undantag av att varje kapitel inte tar närmare en timme att läsa, utan bara några minuter. Vilket är tur det, eftersom det är liiiite fler än 24 kapitel i boken), så är spänningen på samma nivå, men framför allt: varje kapitel inleds med ett klockslag.

Det är bara det där karakteristiska digitala klockljudet som saknas.

Som jag i och för sig inte hade de minsta problem att återskapa i min hjärna när jag läste.

Och självklart: tidsfristen är på 24 timmar. Typ. Minus några minuter. Men ni förstår poängen. Förstör inte dramatiken här.

Upptakten är hemsk. En kvinnlig socialarbetare kallad Heroine i ett nedgånget förortsområde i Järva i Stockholm blir kidnappad, misshandlad och sedan brutalt våldtagen av flera män. En film av kvinnan kommer ut på youtube. Polisen bestämmer sig för att gå in i området för att leta efter henne. Deras bil blir nedskjuten av en bazooka. Polisen sätter upp avspärrningar runt hela förorten så att ingen ska kunna komma in eller ut.

Härifrån blir det hela ett enmansjobb. Ett jobb för Zack Henry. (Erkänn att ni också tänkte Jack Bauer här!)

Zack ger sig in i förorten. In i en del av Stockholm som förvandlats till en riktigt nedgången krigsszon. Inte ens barnen är oskyldiga. De vet hur man hanterar vapen, de säljer droger, sniffar gas och håller utkik. Flyktingar trängs i överbebodda lägenheter. Bordeller inhyses i andra lägenheter. I bakgrunden sker gängkrig om makten i området.
Zack är inte bara ensam. Han är oerhört utsatt och verkligen i farozonen. Detta är ett område dit poliser inte är välkomna.
Men kvinnan ska hittas. Det har Zack gett sig fan på.

Samtidigt sker ett maktkrig utanför avspärrningarna. Intrigerna från de tidigare delarna fortgår här utanför. Zacks flickväns mor Olympia lägger sig i det hela. Kvinnan som styr företag med järnhand verkar även styra förorten med samma järnhand. Intrigerna kring Olympia och hennes dolda agenda tätnar i bakgrunden.

Men innan det är dags att ta itu med de intrigerna så gäller det att rädda Heroine. Klockan tickar långsamt ned mot midnatt då tidsfristen tar slut och den stora, våldsamma upplösningen tar plats.

Det utspelar sig inte helt i realtid. Men nästan. Om man så vill.

Allt i äkta, underbar "24"-stil. Inga besparingar på specialeffekter, kulor eller spänning.

Jag väntar redan på nästa del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar