fredag 4 maj 2012

En sviken katt

Rufus av Doris Lessing är en kärleksfull novell om en övergiven katt. En övergiven och sviken katt, som aldrig mer riktigt klarar av att hysa total tilltro till en annan människa.

Rufus, liten, ynklig och tanig dyker en dag upp hos berättaren, kattmänniskan, och får ett hem där. Ett hem som till en början inskränker sig till endast köket, men allt eftersom får komma in i resten av huset. Ett hus som redan bebos av två andra katter.

Katt som människa, att finna sin plats i nya sociala miljöer, att komma över att bli sviken, att försöka leva vidare, finna ny lycka.

Lilla Rufus, en katt som kurrar så högt så man inte hör vad man själv tänker. Lilla Rufus som planerar och planerar, som vill stiga i rang. Som vill vara lycklig. Men aldrig känner tilltro till en annan varelse igen.

En så söt och gullig liten novell. En novell som värmer i hjärtat. Som påvisar det möjliga och det omöjliga i att gå vidare, vad som än hänt tidigare. Om individens unikhet. Det som gör oss till individer. Som gör oss till dem vi är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar