fredag 17 augusti 2012

Science fiction kryper upp på statuslistan?

Ja, jo,jag vet att artikeln har en månad på nacken men ändå, den är fortfarande väl värd att uppmärksammas. Science fiction debatteras äntligen i finrummet och att denna genre lyser med sin frånvaro bland Nobelpristagarna är värt att diskutera, om ni frågar mig. Aniara må vara Aniara, men i ärlighetens namn, hur många därute har faktiskt läst den? Och förstått den?

Nu tror jag förvisso inte att Svenska Akademiens ledamöter kommer göra en kappvändning i och med en debattartikel i Svenska Dagbladet, men att sf diskuteras på detta sätt ger ju i alla fall en indikation på att dess status är på väg upp. Vilket den absolut är väl värd. För oss som hunnit med att läsa i alla fall lite av denna breda genre så står det ju ändå klart att det krävs en hel del för att åstadkomma en kvalitativt och hållbar roman inom denna genre. Okej att allt inte är bra, men så är det ju ändå med alla genrer. Men trots det oerhörda arbete som oftast ligger bakom skapandet av fiktiva världar, se bara på Tolkien och hans Silmarillion, så har SF, liksom fantasy, hållts utanför finrummet, konstant nedputtat som någonting som inte är lika mycket värt. Det är helt klart alldeles för fiktivt.

Men som sagt, jag hoppas på en unppsving för SF (och fantasy, så klart) inte bara i antalet sålda exemplar, utan även inom litteraturens finområde. Att den, liksom dess författare, får den respekt de förtjänar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar