fredag 13 april 2012

Edward Cullen som BDSM-utövare

Det låter ju onekligen väldigt spännande, detta med att låta Edward Cullen vara sadomasochist, som försöker locka Bella till att bli sin undergivna älskarinna. Och i ärlighetens namn, så sanslöst ologiskt känns det ju ändå inte. För dominant är ju Edward redan i böckerna, och undergiven... jodå, utifrån ett BDSM-perspektiv är Bella det helt klart. Undergiven Edward men med stolthet och inre styrka. Visst finns det en poäng i det, och då menar jag det inte från en negativ aspekt, absolut inte. Och inte för att förglömma, vampyrer och sexualitet har ju alltid varit tätt sammankopplade, sen många hundra år tillbaka. Så någonting helt nytt med en sådan här vinkling är det ju faktiskt inte. Inslag av dominans och undergivenhet återfinns i till exempel Dracula och Carmilla och många andra klassiska vampyrberättelser, om än utav mer subtila slag.

Nu har jag personligen aldrig lagt någon större vikt vid fanfiction, det är i ärlighetens namn någonting som mest går mig helt förbi. Men för en gångs skull så kanske man faktiskt ska ge denna genre eller vad man nu ska kalla det, för en chans. Förhoppningsvis så finns det en hel del substans i det och intressanta vinklingar, och inte enbart ett försök att rida vidare på en vinnande våg och försöka tjäna pengar på någon annans skapelse.

Förvisso, fanfiction är ingenting som man så där automatiskt tjänar pengar på, det är ju sällan som detta ges ut, men nu kommer ju faktiskt Fifty shades of grey ut som bok. Så kanske, kanske man skulle ta och införskaffa den när den väl finns i bokhandeln.

För ganska så ordentligt nyfiken på den är jag ju.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar