onsdag 29 februari 2012

Litteraturen kommer aldrig dö?

En sak är säker: det har gjorts väldigt många försök genom århundrandena om att tysta ned folks åsikter genom att förbjuda deras böcker, svartlista dem och bränna dem. Åsikter är endast välkomna om de överensstämmer med maktens. Resultatet har gång på gång blivit ett bevis för litteraturens betydelsefulla roll för yttrande- och åsiktsfriheten, några av våra mest grundläggande mänskliga rättigheter. Även om många böcker har bränts, har samtidigt många gömts undan. För varje bok som förbjudits eller svartlistats, har köerna ringlat på den svarta marknaden. Markis de Sades noveller är ett typiskt exempel på detta, hur staten förbjöd dem, ett förbud som resulterade i en nyfikenhet för en författare som kanske inte hade funnits tidigare. För det som är tabu blir ju per definition väldigt spännande.
I mer modern tid har vi både Harry Potter och DaVinci koden som har fördömts och förbjudits i många kretsar, framför allt de religiösa. Och inte har det hindrat deras framfart på bokmarknaden, precis. För att inte glömma Monty Pythons film Life of Brian som förbjöds i många stater i USA, vilket resulterade i att man anordnade bussresor till andra stater, för att kunna se filmen.

Nu hävdas det att bokhandlarna är utrotningshotade. Kanske inte så mycket i Sverige, som i USA. Även om böcker ges ut i elektroniskt format så finns det bevisligen fortfarande ett behov av att få läsa de tryckta versionerna. För de är ju åtkomliga för alla läskunniga, inte endast de som har råd med en läsplatta. Men att detta skulle resultera i en massa mikrobibliotek, det kunde jag inte tro. Men ändå, så fantastiskt roligt, och återigen ett bevis av att makten, oavsett om det är den politiska makten eller företagsmakten, aldrig hela vägen kommer kunna begränsa folks konsumtion av kultur. Och att de även kallas för gerillabibliotek, det ger ju en extra nyans till det hela.

Jag sitter här, på andra sidan Atlanten, och jublar. Vilket underbart initiativ! Kanske ingenting för Sverige, där vi har ett bibliotek i var och vartannat köpcentrum. Men i alla fall. Så underbart. Jag önskar dem all framgång med detta projekt och hoppas det växer och håller i sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar