onsdag 1 februari 2012

E-bokens uppsving

Att försäljningen och nedladdningen av e-böcker har ökat markant det senaste året är nog ingenting som förvånar någon. Dock blir jag så där lagom förvånad över att folk kan bli så upprörda över detta faktum. Det verkar som att folk tror att boken är på utdöende bara för att fler ägnar sin tid åt e-böcker än tidigare.

Och visst, det slår ju även mot bokförlagen, det säger jag ingenting emot. Och själv så tillhör jag inte heller de som läser e-böcker, jag vill hålla i en pappersbok. Punkt slut. Inte ens på resan vill jag ha med mig en läsplatta, hur behändigt och praktiskt folk kan tänkas påstå att det är. Det blir ju endast ytterligare en värdefull och stöldbegärlig pryl att hålla ordning på. Nej, tacka vet jag pocketboken. Den kan man ju till och med dumpa eller ge bort om man nu inte orkar släpa tillbaka den på hemresan.

Men även bokförlag och kanske även framför allt biblioteken måste komma ikapp verkligheten. Idag finns böcker i två parallella medier: Gothenburgs klassiska tryckta bok och den digitala. Och borde inte även biblioteken vara glada för att kulturen är så lättåtkomlig för alla numera? För det är väl ändå en av de stora poängerna med biblioteken? Att alla ska kunna få ta del av kulturen utan att bli pank på kuppen?

Inte tror jag att e-böckerna kommer slå ut pappersböckerna. Inte en chans. Vi är fortfarande för många som vill ha de överfyllda bokhyllorna hemma. Däremot så kommer det nog ställas högre krav på bokförlagen från konsumenternas sida. Kvalitetsböckerna som man vill skylta med, de kommer fortsätta att säljas, men de övriga... De kan vi lika gärna ladda ned eller låna på biblioteken. Det senare gör i alla fall jag redan.

4 kommentarer:

  1. De flesta bibliotek jag känner till är väldigt positiva till e-boken. Vad de INTE är så glada över är kostnaden, 2o kr per utlån. Det är väl snarare avtalet med Elib och vissa bokförlags motvilja som lägger hinder i vägen, verkar det som.

    SvaraRadera
  2. Oj, är det så dyrt att låna e-böcker? Trodde det var bra mycket billigare med tanke på möjligheten att ladda ned dem gratis... Men i vanlig ordning institut som inte accepterar teknikens framfart, tyvärr...

    SvaraRadera
  3. Jo, så konstigt är det. 10 kr går till förlaget och 10 kr behåller Elib. Därför finns det bibliotek som vill behandla en ebok som vore det en pappersbok. Att alltså bara "låna ut" den till en person i taget.
    Personligen är jag oerhört förtjust i eboksformatet, men tveksam till de ibalnd lite väl höga priserna. I Sverige betraktas eboken som en "tjänst" och inte en bok. Därav den höga momsen, 25% jämfört med bokmomsen som ju är 6%.
    Allt det här är väl förvisso barnsjukdomar.

    SvaraRadera
  4. Omg, nu börjar man bli sugen på att låna e-böcker mest för statistikens skull och förhoppningsvis kunna påverka detta. E-boken en "tjänst", suck...

    SvaraRadera