Egentligen är det smått fascinerande att en och samma tjej kan råka ut för så mycket problem och olyckor som Sookie kan. Och visst, inga utav dem är ju i princip hennes eget fel, det handlar enbart om de livsval som hon har gjort. Livsvalet att umgås med vampyrer. Därmed följer många problem, som hon aldrig hade räknat med.
Trots att hon avgav ett nyårslöfte flera böcker tidigare i serien Sookie Stackhouse Novels att inte råka i slagsmål, inte bli misshandlad... ja, så råkar hon ändå ut för det. Om och om igen. Hon börjar bli lite som Fredrik Ljungberg och Foppa - man blir nästan fascinerad över att hon kan stå upp igen och återigen är redo för nästa fight. Men samtidigt så kan man ju inte låta bli att tycka synd om Sookie - hon vill ju ändå bara väl. Hon vill ju bara få vara lycklig, leva med den hon älskar och framför allt inte bli sedd som ett monstrum eller som en galenpanna bara för att hon har förmågan att läsa andras tankar.
All Together Dead är den sjunde boken i Sookie Stackhouse novels, och det går inte att här skriva om endast en av böckerna. De är en följetong, mycket händer och framför allt - Sookie genomgår en ganska så ordentlig utveckling genom böckerna. Hon går från godtrogen och snäll, en tjej som man behöver skydda, till att få ordentligt med skinn på näsan, handlingskraftig och framför allt självständig. Hon har blivit sviken, blivit utsatt för övergrepp, blivit bedragen. Hon vet knappt själv längre vem hon kan lita på. Ens om hon kan lita på sig själv eller sina känslor.
Och männen fortsätter att lockas till henne, ställer upp för henne i vått som i torrt, oavsett om hon vill eller inte. Det blir nästan lite humoristiskt hur de övernaturliga männen verkar falla för henne en efter en, hur testosteronhalterna höjs och hur manligheten ska bevisas.
Att vampyrerna kom fram och blev socialt accepterade blev lite som en dröm för Sookie - hon var inte längre konstig, och hon fann några som hon kunde umgås med, som inte behandlade henne som galen. Vampyrer som uppskattar hennes förmåga att läsa andras tankar. Men med vampyrerna blir Sookie bekant med fler övernaturliga ting som hon inte visste om fanns. Allt från skapeshifters och varulvar till demoner, goblins, älvor och varelser från andra dimensioner. Sookie Stackhouse novels har utvecklats från att vara en ren vampyrhistoria till fantasy där även hennes egen tillhörighet bland människorna ifrågasätts. Samtidigt så återspeglas många samhällsfenomen i romanen: allt från gamla Ku Klux Klan-sammanslutningar, människors (eller kanske snarare varelsers) lika värde till politiska maktspel och tjuvnyp.
I All Together Dead sprängs ett vampyrhotell i luften. Brand- och vårdpersonal som kommer dit för att rädda de överlevande gör snabbt klart för Sookie att de endast tänker rädda de levande, vampyrerna bryr de sig inte om. Det är som att bli förflyttad tillbaka några decennier till Sydafrikas apartheid eller USA:s raspolitik då färgade inte fick åka i vilken ambulans som helst eller till vilket sjukhus som helst. De fick den sämre vården, den som blev över efter att de vita blivit räddade. Men den godhjärtade Sookie låter sig inte motarbetas av sådana åsikter. Liv ska räddas, döda som levande.
Men för första gången i sitt liv blir hon också ställd inför situationen då hon utan någon större ansträngning kan göra sig av med en av sina största plågoandar. Frågan är om hon klarar av det eller inte. Om hon kan leva med ett sådant beslut.
Har man väl börjat läsa Sookie Stackhouse novels, ja då går det inte att sluta. Och det är väl lite på gott och ont att blok nummer 12 i serien kommer ut i maj, och att det även är oklart hur många fler böcker det blir. Charlaine Harris fortsätter skriva så fingrarna blöder. Och böckerna är helt klart ett bra botemedel mot abstinensen i väntan på nästa säsong av True Blood.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar