torsdag 22 mars 2012

Litteraturpriser till vansinne

Det kan väl inte bara vara jag som inte blir speciellt förvånad över att litteraturpriser inte per automatik medför fler läsare inom en speciell genre, geografiskt område etc. Men jag vet därmed inte om det är rätt att utfärda kritik mot ett specifikt pris av just den orsaken. För i ärlighetens namn så tror jag inte det är priset i fråga som det är fel på eller den kommitte som sitter bakom.

För i sanningens namn, det finns alldeles för många litteraturpriser vid det här laget. Det är ju en hel djungel att ta sig igenom alla dessa priser. Var och varannan sammanslutning av litteraturkännare ska ju dela ut priser till årets debutant, årets bok, årets barnbok, årets deckare etc etc. Och att det då även kommer ut att ett av priserna är smått fejk och endast en PR-kampanj gör ju inte heller att förtroendet för alla dessa priser ökar i någon utsträckning, tvärtom.

Sen är ju frågan om alla dessa priser egentligen medför någonting alls, mer än att bokförlaget kan skriva att just denna bok eller författare har vunnit någon typ av pris eller utmärkelse. För inte ger alla dessa priser någon vägledning om vad som är värt att läsa, när det finns alldeles för många priser. Och att man då inte heller hör talas om att samma bok eller samma författare får samma pris från flera olika håll, gör det extra intressant. För av någon orsak så verkar alla dessa prisutdelare inte överens om vem som är årets debutant eller årets bok, utan alla väljer de olika.

Snart kommer man väl bli helt gammalmodig och insnöad och endast vilja utropa "Tacka vet jag Nobelpriset!" Det vet vi vad det är för pris och som svensk är det ju mer eller mindre smått omöjligt att missa vem som får priset varje år. Och det ligger mycket arbete och många motiveringar bakom det priset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar