onsdag 14 mars 2012

T-banebibliotek

Som galen litteraturälskare så kan man ju inte annat än älska detta faktum att trots teknikens och datorns framfart, så fortsätter biblioteken att öka. Förvisso så har detta väl varit ett ganska så stagnerat område under en längre tid, ingen har velat satsa pengar i bibliotek, det är inte en verksamhet som man gör pengar på i någon större utsträckning.

Efter min flytt hit till Stockholm för ganska så exakt ett år sedan, så har jag inte kunnat låta bli att förvånas över detta faktum att det verkar finnas bibliotek lite smått överallt. Från och till så känns det som att man knappt kan gå upp från tunnelbanan utan att springa rakt in i ett bibliotek, någonting som verkligen får en att le när man kommer upp ovan jord.

Men det var först idag närjag läste Dagens Nyheter som jag förstod detta, att jag inte enbart inbillat mig vad gäller att det finns bibliotek så fort man kommer ovan jord. I Stockholm finns det tydligen någonting som kallas för just t-banebibliotek, bibliotek som ligger i direkt anknytning till tunnelbanestationer, och som jag misstänker väl besökta stationer. Det är en härlig konkurrens till pocketshop, som förvisso mest satsat på att finnas på T-centralen. Och att placera bibliotek i samband med kollektivtrafiken är ju verkligen av godo, med tanke å hur många som är djupt försjunkna i böcker när de pendlar till och från jobbet på detta vis var dag.

Och utöver detta med t-banestationer så ska ännu fler bibliotek öppnas i Storstockholm. Okej, jag måste då ändå fråga mig om det verkligen finns ett utbud för ännu fler bibliotek här, men vi får hoppas att de grundar detta beslut på fakta. Ytterligare ett bevis för att litteraturen inte slås ut i första ögonblicket.

2 kommentarer:

  1. Läste också det där idag. Men i samband med att de bygger nya bibliotek ska de också lägga ner några som inte har tillräckligt många besökare. Så dessa nya tubbibblor ska säkert ersätta de mindre välbesökta.

    SvaraRadera
  2. Äsch då... Nåja, man ska väl inte gnälla alldeles för mycket, tur att de ersätter de som de lägger ner i alla fall.

    SvaraRadera