onsdag 4 januari 2012

Bree Tanners andra liv

Nej, det går ju faktiskt inte att komma ifrån att det endast var en tidsfråga innan något om vampyrer skulle dyka upp här i bloggen. Men bara för sakens skull så har jag nu valt att närma mig detta ett av mina stora favoritämnen bakvägen genom Bree Tanners andra liv.

Även om man är förälskad i Twilight Saga så behöver man inte minnas Bree Tanner. Hon förekommer en så kort sekund i romansviten och som läsare glömmer man bort henne mer eller mindre omgående. Hon är med i den stora striden i slutet av Eclipse, Ljudet av ditt hjärta på svenska. Hon är den sista överlevande vampyren i den vampyrarme som den smått galna victoria har lyckats skapa i Seattle. Bella ser henne bara en kort sekund, en kort minut då hon blir utfrågad och sedan går sitt öde till mötes. Inte mer än så förekommer hon.

Men trots detta så har Stephanie Meyer fått ihop en kort roman om henne och hennes liv som vampyr - hennes andra liv. Det är en roman som visar helt andra vampyrer är de vi är vana att se i Twilight Saga. Det är människojagande, djuriska vampyrer som fruktar solen och att bli pålade. De påminner nästan lite om J.R.R. Tolkiens orcher då de även vänder sig emot varandra och sliter av varandras kroppsdelar. En plågsam upplevelse för vampyren, trots att de kan lappa ihop sina kroppsdelar igen. Så lätt gör man sig inte av med en vampyr.

Förutom att man här får stifta bekantskap med den andra sidan, den onda sidan om man ser det ur Bellas och Edwards perspektiv, så är den korta romanen även ett ypperligt exempel på de små sakernas betydelse. Författaren påvisar en viktig aspekt av författandet; att minsta lilla del har betydelse, hur kärlek och omsorg ligger bakom varje del och att statister inte är statister. Även de har ett liv, en bakgrund, en tanke och ett mål. Och här får vi stifta bekantskap med denna statists liv, bakgrund, tanke och mål. Bree förkastas inte till de umbärliga, till de som skrivs in bara för att hjälten och hjältinnan ska få utföra sina stordåd.

Och det är med kärlek Meyer skriver om Bree och hennes korta liv som vampyr. Men för den som räknar med en ny aspekt av Twilight Saga, som tror sig få uppleva någonting i liknande stil kommer däremot bli besviken. Men den som vill se andra aspekter och ett större djup i författarens arbete och fantasi rekommenderas den varmt.

1 kommentar:

  1. Den vill jag läsa, fast kanske jag ska överraska hjärnan och läsa den på svenska!

    SvaraRadera