tisdag 10 januari 2012

Den evige mr Darcy

Jane Austens älskade karaktär mr Darcy, och då för nutidens läsare i Colin Firths skapelse, har länge varit ett ideal, den man som alla vi kvinnor vill ha. Eller som vi i alla fall vill ska bli kära i oss. För exakt hur han är som pojkvän eller äkta make, det har vi ingen som helst aning om. Vi vet inte om han är romantisk, överseende, lat, vill dela på hushållsarbetet. Detta är egenskaper som vi endast kan fantisera oss till, och de flesta av oss har nog även en väldigt tydlig bild av mr Darcy som make.

Förutom att Stolthet och fördom i sig är väldigt tidlös så är även de kvinnliga fansen det. Ung som gammal så dyrkar vi denna oåtkomliga mr Darcy. Och som sagt, då helst i Colin Firths skapelse. Romanen är helt klart tidlös, ideal brukar förändras över tid, men här verkar idealet ha överlevt tiden på något vis. Colin Firths förtjänst, kanske?

Inom litteraturen talar man ofta om identifikation, och de flesta av oss vill nog även kunna identifiera oss med den vackra, intelligenta, snälla och varma Elizabeth Bennet. Eller i alla fall önska att vi vore sådana. För det är inte svårt att identifiera sig med henne och hennes vedermödor, och vi förstår hennes ilska och hennes avslag av mr Darcys frieri. Precis som vi förstår att hon avslår mr Collins frieri.

Men på senare tid så verkar det som att mr Darcy har fått allvarlig konkurrens om rollen som idealmannen. Förvisso kanske inte över alla generationer av kvinnor, men sanningen är ju ändå den att idag så är det många som trånar efter både Edward Cullen och Eric Northman. Okej, det senare kan nog ha väldigt mycket med Alexander Skarsgård att göra, i bra mycket mer utsträckning än Colin Firths inflytande på mr Darcy.

Men kvar står Edward som någon form av idealman för den yngre läsarkretsen. Och visst finns det väl många likheter mellan Edward och mr Darcy? Båda oåtkomliga, ignoranta men ihärdiga i sitt beslut att få den de vill ha. Men Edward lämnar tyvärr inte så mycket över åt fantasin.

Likheter mellan Bella och Elizabeth? Nja, det vete gudarna om jag vill påstå i någon större utsträckning. Men identifikationen kanske finns även där?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar