måndag 30 januari 2012

Novellix - uppsving för novellen

Lite kul är det självklart att novellen får sitt uppsving. Novellen har fått backa för romanen i många decennier vid det här laget - det är fullängdsromanerna vi som konsumenter vill ha, inte novellerna. I och för sig ett behov och ett önskemål som lika gärna kan vara uppkommet med hänsyn till utbudet i boklådorna: hur många noveller brukar man finna där?

Men nu har bokförlaget Novellix specialiserat sig på just noveller. Fyra gånger per år kommer de ut med noveller, fyra noveller per gång, styckvis och i fickformat, skrivna av fyra olika människor varje gång. Det är noveller skrivna av "kända svenska författare, skådespelare och musiker" som de själva uttrycker det. Kända och kända, det går helt klart att diskuteras, flera av namnen har jag aldrig tidigare hört talas om.
Men därmed inte sagt att de inte är kända för andra människor än just jag. Eller att de inte skriver bra noveller.

Dock tycker jag att just denna del är väldigt tråkig. Att skriva noveller är ofta ett enkelt sätt för nya författarhopp att ta sig ut på marknaden. Att skriva kortare texter och noveller är för de flesta ovana författare enklare än att få ihop en hel roman. Och detta framför allt när man inte heller är garanterad att bli utgiven, utan ett refuseringsbrev kan lika gärna vänta den dag man blir klar.
Men Novellix är ingenting för den okände som vill slå igenom som författare. Här tas endast "kända svenska författare, skådespelare och musiker" in. Inte ett ord om kvalitet eller duktiga författare. Det är de kända namnen som spelar roll huruvida man blir refuserad eller inte. För den som sitter därhemma med buntar med outgivna noveller, oavsett hur bra den än är, kan inte vända sig till Novellix. Även om de håller ett framtida Nobelpris-standard. Tyvärr. Men om du är musiker eller skådespelare, så varsågod, skriv på! Det spelar ingen roll om du ens har skrivit ett rättstavat mail tidigare. Noveller får du ge ut.

Jag hoppas innerligt att Novellix kommer ändra denna policy en vacker dag, och släpper in nya begåvningar på marknaden. Kulturen är som bäst när den är mångnyanserad och ger utrymme för nya nyanser och begåvningar. Sen får var och en själv bestämma vad den personen vill läsa. Ett okänt namn eller en känd musiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar